• Kanapki/przekąski

Chutney z żółtych pomidorów (dla 4 osób)

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin*
4-6 marynowanych cebulek
1 butelka pulpy z żółtych pomidorów*
1-2 pikantne, marynowane papryczki
4 połówki brzoskwiń w syropie*
2 łyżeczki marmolady cytrynowej z imbirem*
1 łyżka ziarnistej musztardy
Szczypta mielonego kardamonu
Sól i pieprz do smaku

*produkty LaSelva

Czas przygotowania | około 25 minut

1 | Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dodać pokrojone cebulki, smażyć chwilę, dodać pulpę z żółtych pomidorów

2 | Pikantne papryczki i brzoskwinie pokroić na małe kawałki, dodać do pulpy wraz z marmoladą cytrynową z imbirem, musztardą, kardamonem

3 | Całość gotować około 30 min na małym ogniu bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając

4 | Dodać sól i pieprz do smaku, całość przenieść do szklanej miski, schłodzić w lodówce

5 | Podawać jako dip do serów twardych np. owczego. Chutney dobrze się komponuje również z pieczonym mięsem, rybami i warzywami. Świetnie smakuje z paluszkami grissoni lub krakersami

WSKAZÓWKA: Chutney można przechowywać w szklanym słoiku w lodówce przez około tydzień

LaSelva_Chutney_mit_gelben_Tomaten.jpg


Trójkolorowe kanapeczki

Składniki:

2 ciabatty
2 łyżki  oliwy z oliwek extra virgin*
50 g prażonych orzeszków piniowych
1 łyżeczka Octu winnego białego*
½ słoiczka grillowanych warzyw w oliwie z oliwek*
3 łyżki Pesto al prezzemolo - pesto pietruszkowe*
½ ząbku czosnku przecisnietego przez praskę
5 łyżek Bruschetty z karczochów*
10 małych listków sałaty raddicio
mały filet z makreli
1 słoik Pesto pomidorowego z truflami*
garść rukoli

*produkty LaSelva

Czas przygotowania | około 25 minut

1 | Ciabattę pokrój na kromki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 8 minut, a następnie skrop oliwą z oliwek.

2 | Bruschetta pietruszkowa: Wymieszaj pesto z pietruszki z 1 łyżeczką octu i czosnkiem, posmaruj 1/3 przygotowanych kromek, na górę połóż grillowanego bakłażana, paprykę lub dynię.

3 | Bruschetta z karczochów: Posmaruj bruschettę na 1/3 kromek ciabatty. Na wierzchu ułóż listki radicchio i kawałek filetu z makreli.

4 | Bruschetta truflowa: pozostałe kromki posmaruj pesto truflowym i posyp rukolą.

5 | Na koniec skrop całą wszystkie kanapki odrobina octu białego i posyp orzeszkami pinii.

WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz, możesz tez wierzch posypać startym parmezanem.

LaSelva_Bruschette-tricolore(3).jpg