-
Kanapki/przekąski
Chutney z żółtych pomidorów (dla 4 osób)
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin* Czas przygotowania | około 25 minut |
1 | Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dodać pokrojone cebulki, smażyć chwilę, dodać pulpę z żółtych pomidorów 2 | Pikantne papryczki i brzoskwinie pokroić na małe kawałki, dodać do pulpy wraz z marmoladą cytrynową z imbirem, musztardą, kardamonem 3 | Całość gotować około 30 min na małym ogniu bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając 4 | Dodać sól i pieprz do smaku, całość przenieść do szklanej miski, schłodzić w lodówce 5 | Podawać jako dip do serów twardych np. owczego. Chutney dobrze się komponuje również z pieczonym mięsem, rybami i warzywami. Świetnie smakuje z paluszkami grissoni lub krakersami WSKAZÓWKA: Chutney można przechowywać w szklanym słoiku w lodówce przez około tydzień |
Trójkolorowe kanapeczki
Składniki: 2 ciabatty Czas przygotowania | około 25 minut |
1 | Ciabattę pokrój na kromki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 8 minut, a następnie skrop oliwą z oliwek. 2 | Bruschetta pietruszkowa: Wymieszaj pesto z pietruszki z 1 łyżeczką octu i czosnkiem, posmaruj 1/3 przygotowanych kromek, na górę połóż grillowanego bakłażana, paprykę lub dynię. 3 | Bruschetta z karczochów: Posmaruj bruschettę na 1/3 kromek ciabatty. Na wierzchu ułóż listki radicchio i kawałek filetu z makreli. 4 | Bruschetta truflowa: pozostałe kromki posmaruj pesto truflowym i posyp rukolą. 5 | Na koniec skrop całą wszystkie kanapki odrobina octu białego i posyp orzeszkami pinii. WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz, możesz tez wierzch posypać startym parmezanem. |